Schnitger orgel – Der Aa-kerk, Groningen

Een echte Schnitger.
De Der Aa-kerk beschikt over een prachtig orgel van de beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger. Maar hoe mooi ook, het is eigenlijk een afdankertje. In 1815 werd het van de Academie- of Broerkerk overgeplaatst naar de Der Aa-kerk. De kerk had toen al twee monumentale (en peperdure) orgels verspeeld. Een Hagerbeer, dat vier jaar na de ingebruikname verloren ging bij de brand van 1671, en een eerdere Schnitger. De bouwer was zelf trots op dit orgel, het grootste dat hij in de Nederlanden had vervaardigd: ‘Ik heb er niets aan gespaard en alles heerlijk gemaakt.’ De kast, net als die van het huidige orgel, was van stadsbouwmeester Allert Meijer. Toen dat orgel ook verloren ging bij het instorten van de toren in 1710, had het net dertien jaar dienst gedaan.


De gemeente moest daarna ruim een eeuw wachten voordat haar samenzang weer werd begeleid met orgelklanken. In 1857 werd het huidige orgel aangepast naar de smaak van die tijd. Helaas ging daarbij veel van het oorspronkelijke karakter van het rond 1700 gebouwde instrument verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *